Sıkça Sorulan Sorular
Son Güncelleme:
Sıkça Sorulan Sorular
Her bir çalışma için ne kadar vakit ayırmalıyız?
Laboratuvarımızdaki çalışmaların her biri en fazla 20 dakika sürmektedir. Bu durumda 30-40 dakikalık bir zaman ayırmanız yeterli olacaktır.
Bazı durumlarda bir çalışmanın farklı aşamaları olabilmekte. Bu durumda her 15-20 dakikada bir ara verilerek çalışmalar uygulanmaktadır. Performansın yorgunluktan etkilenmesini önlemek için katılımcılarımızın çalışmalar için 1 saatten daha uzun vakit ayırması beklenmemektedir. Laboratuvar asistanlarımız hangi çalışmaya katılacağınıza göre tam olarak ne kadar vakit ayırmanız gerektiği konusunda sizi daha detaylı bilgilendireceklerdir.
Çalışmalardan elde edilecek bulgular ne için kullanılacak?
Çalışmalardan elde edilecek bulgular, çocuk gelişimi alanındaki bilimsel sorulara yanıt aramak için kullanılacaktır. Bilimsel makale, toplantı ve konferans gibi platformlarda dünyadaki diğer bilim insanlarıyla paylaşılacaktır.
Çocuğumun kişisel bilgileri üçüncü şahıslarla paylaşılacak mı?
Çocuğunuzun kişisel bilgileri sadece araştırma grubumuz bilmekte ve bu bilgiler hiçbir koşulda üçüncü şahıslarla paylaşılmamaktadır.
Üniversite’nin Etik Kurulu çalışmalarınızın çocuklara ve diğer katılımcı gruplarına uygunluğunu kontrol ediyor mu?
Her bir çalışmamız ODTÜ Uygulamalı Etik Araştırma Merkezi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu tarafından değerlendirilip onaylanmaktadır.
Bu kurul çalışmalarımızın tüm detaylarını inceleyip, çalışmaların evrensel etik kurallarına ve insan haklarına uygun bir biçimde bireyin zihinsel, psikolojik ve bedensel varoluşuna hiçbir olumsuz etkiye yol açmayacak şekilde yapılacağını kontrol ederek etik onay vermektedir. Her çalışmamızın etik onay kodunu ve raporunu sizlerle paylaşmaktayız.
Katılmak için bir ücret ödememiz gerekiyor mu?
Çalışmalarımıza katılım gönüllülük esasına dayalıdır, katılmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Çalışmalarımıza katılarak bilime ve dünya çocuklarının daha mutlu ve sağlıklı bireyler olarak büyümeleri için üretilecek sosyal politikaların geliştirilmesine bir katkı sağlamış olursunuz. Biz de bu nedenle çalışmalarımıza katılan bebek ve çocuklara küçük ve ihtiyaçlarına yönelik hediyelerle teşekkür ediyor, ebeveynleri bebeklerinin ve çocuklarının gelişimi konusunda elimizden geldiğince bilgilendirmeye çalışıyoruz.
IQ/Zeka testi uyguluyormuşsunuz, doğru mu?
IQ, zeka testi ya da herhangi bir standart test uygulamamız yoktur.
Bu çalışma bana ne kazandırır?
Çalışmamız neticesinde, çocuğunuzun günlük hayatta farkına varamamış olabileceğiniz bazı özelliklerini keşfedebilirsiniz. Çocuğunuzun sözlü dili kavrama, kısa süreli hafıza, kendini denetleme gibi yetilerinin ne düzeyde olduğunu öğrenmeniz, onun hangi yetilerini geliştirmeniz, hangi yeteneklerini daha da iyi hale getirmeniz gerektiği ile ilgili sizi fikir sahibi yapacağından, çocuğunuzun gelişimine de katkıda bulunacaktır.
Çalışmanız sayesinde çocuğumun başka yetileri konusunda fikir sahibi olabilir miyim?
Yapacağımız çalışma sayesinde çocuğunuzun sözlü dili anlama yetisine ek olarak, kısa süreli bellek kapasitesi, kendini denetleme becerisi ve kelime bilgisi gibi yetenekleri konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz.
Çocuğumun dil ve bilişsel gelişimi hakkında tanı koyabilir misiniz ve bu alanda terapi sağlayabilir misiniz?
Laboratuvarımız dil ve bilişsel yetimizin ve kavram dünyamızın nasıl geliştiğini ve hangi faktörlerden etkilendiğini anlamaya çalışmak için bilimsel çalışmalar yürüten bir merkezdir. Laboratuvarımızın tanı koyma ve tedavi sağlama yetkisi ve yetkinliği yoktur.
Biz laboratuvarınıza gelemiyoruz ancak çalışmalarınıza katılmak istiyoruz. Ne yapabiliriz?
Bizi arayıp durumunuzla ilgili bilgi verdiğiniz takdirde çözüm geliştirmek için elimizden geleni yapacağımızdan emin olabilirsiniz.
Laboratuvarınıza nasıl gelebiliriz?
Bilkent bulvarından gelirseniz A7 kapısını kullanabilirsiniz. 400 metre sonra Yabancı Diller Eğitimi Bölümüne ulaşacaksınız. Laboratuvarımız ikinci katta, koridorun sonunda yer almaktadır.